2011 m. lapkričio 1 d., antradienis

Namie kepta kvietinė duona (man pavyko ;) !)

Vis prisimenu vieną knygą, apie pamišėlį virėją, kurio gyvenimas buvo kartus, o tuo pačiu ir labai spalvingas, tad jis parašęs knygą apie tai, kas vyksta restoranų virtuvėse, mane labai sužavėjo. O sužavėjo tai, jog knygoje perteikė tikrą tiesą, nėra jokios butaforijos (ko labai nemėgstu!) .. paliksiu čia intrigos, bet kam įdomu, būtinai paskaitykite šią knygą: Anthony Bourdain - "Virtuvė slaptai" (išleidęs šią knygą, joje atskleidė daug pikantiškų (labai daug purvinų momentų, kaip: virtuvės sandėlyje ant miltų maišo, šefo seksas su padavėja ; kiek daug geria ir vartoja kokaino virėjai ir kitų detalių iš virėjų/restoranų gyvenimo, todėl jis manė, jog po šios išpažinties, jo nebepriims dirbti daugiau joks restoranas. Bet priėmė ir pasiūlymų gavo ne vieną, o jo knyga tapo bestseller'iu.). Na toje knygoje rašo ne vien apie seksą, narkotikus ir alkoholį, anaiptol, ši knyga yra geras įvadas pradedančiajam virėjui/šeimininkui, nes joje yra daug aprašyta kulinarinės istorijos (iš jos ir sužinojau apie didijį Marie Antuane Careme, kuris buvo (angl.): 'CHEF OF THE KINGS AND THE KING OF THE CHEFS). Jis aprašo, kaip mokėsi kulinarijos mokykloje, kiek jam teko daug restoranų pakeisti, o galiausiai, atskleidžia, ką reikia daryti, norint pasiekti stulbinamų rezultatų ruošiant maistą. Vienas iš tų stulbinamų dalykų, kuriuos jis paminėjo, jog kietas šefas, turi mokėti iškepti duoną ir žinoti jos subtilybes. Kaip jau buvau rašęs Neringai, kai išmoksti kepti duoną, tai jau esi pakilus į sekantį level'į :) Tai labiau yra kaip "šefo maisto gaminimo bazė", o duona yra vienas iš tos bazės elementų. 

Pateiksiu labai lengvą duonos receptą (prieš tai, man kažkodėl atrodydavo, jog paruošti ir iškepti duoną - nereali misija, tačiau pavyko iš pirmo karto, o dabar ją kepu nuolatos), tešlai pagaminti truksite gal iki 10 min.


Paruošimo laikas: 10 min tešlai paruošti, 12  val. tešlai iškilti ir 1 val. duonai iškepti

Ingredientai:
- 1 stiklinė kmynų
- 1 stiklinė saulėgražų
- 1 stiklinė sėmenų
- 1 stiklinė sėlenų
- Pusantro arb. šaukštelio druskos
- Nuo 70g iki 90g cukraus
- 1 kg kvietinių miltų
- 1 L šilto vandens ( +60C - +70C)
- 3 valg. šaukštai raugo

Visas kruopas, druką, cukrų ir miltus sudėti į dubenį, gerai išmaišyti, kad pasiskirstytų tolygiai. Tuomet supilti vandenį ir gerai išmaišyti, atidėti nemažiau kaip 12 valandų. Tešla turi būti tiršta. Tešlą sukrėsti į gilią skardą išteptu sviestu, prieš dedant tešlą į skardą, atidėti tris šaukštus tešlos(raugo) į stiklainiuką kitam kartui. Kepti 1 valandą, nuo +190 С iki +200 C temp. įkaitintoje orkaitėje.


 P.S.: Duonai iškpetus, palikti dešimčiai minučių, tad ištraukti ir gausiai aptepti (arb. šaukštelis cukraus ir pusė stiklinės vandens, viskai išmaišyti iki kol ištirps cukrus), aš naudoju šluotelę, o tepti reikia visą plutą, kelis kartus. Nes duona greitai sugers skystį, todėl pakartokite procedūrą. Kodėl to reikia, tam kad plutelė būtų minkšta ir skani, nebent mėgstate labai kietą ir traškią.

.. Bon appetit!


18 komentarų:

  1. Skaičiau aš tą knygą. Dirbu irgi virtuvėje, bet pas mane darbe, palyginus su autoriaus istorijomis, tikra bažnyčia :) Gal dėlto, kad šefės yra moterys...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Apie poną Bourdain'ą jau tiek teko girdėt, bet vis neprisiruošiu skaityt :) O duona ir man kažkada atrodė iššūkis, o dabar visuomet kepu pati. Svarbu pradėti!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Laura, gerai, kad ne aš vienas čia skaitau tokias "dirty" knygas, hehehe :D
    O gal žinai dar kokią panašią knyga? Kiek žinau, panaši yra Marco Pierre White, bet dar jos neskaičiau.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ak, koks gėris, koks malonumas valgyti naminę duonelę, nors kažkodėl dabar man toks metas kai duonos nekepu... bet Tu šaunuolis, kad pradėjai, ir apskritai didžiuojuosi tais žmonėmis, kurie kepa duoną namuose, tas procesas, rodos, net šventas... :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Reda, ačiū! ;-) Pačiam, tikrai malonu sugebėti išsikepti duoną, o koks jos skonis.. mmmm :-)

    Beje, duoną išsikepti paskatino bendradarbis D., todėl jam už tai esu dėkingas! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mindaugai, deja nežinau ...pačiai irgi įdomu būtų sužinoti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Duona kepu namuose jau apie 2 metus (tiek kvietine, tiek rugine), bet visa kita - man mistika. Tiesa, moku paprastus patiekalus, bet tikrai nesu pakilus į sekantį level'į, vis dar sedziu pradiniame. Mano mociutes irgi kepe duona namuose (ligi siol atsimenu ta procesa: peciaus kurenima, duonos minkyma, kepima), bet apart kotletu, cepelinu, kugelio ir dar keletos patiekalu, negamino. Tad, duonos kepimas nera toks jau sudetingas procesas :-)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai grazus sausainiukas. Anglu k. vertimas netobulas, bet suprantamas, ir is tiesuju geriau paaiskina kaip ta kepuryte formuoti. Skatinu ir toliau anglu k. prijungti, gerai, kad platesne visuomene gali pasidairyti.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Atsiprasau, ne ti ta puslapi reagavau!!!

    Duona atrodo labai idomi, kai orkaite sutvarkysiu, butinai isbandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Rasa, dabar ir aš sutinku, kad duoną iškepti nėra sunku. Dabar reikės bandyti iškepti Provanso duoną :-) O ką turi omeny, kad visa kita yra mistika?

    Duonyte, stengsiuosi su anglų k. padirbėti, beje, lauksiu komentarų, kaip pavyko!? ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Oho Mindaugai, stikline kmynu :) As tiek daug niekada nededu, zinai kaip zmones sako, kas nuo kmynu buna?! :)))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Oi Viktorai, na čia ir užlenkei! (Labai garsiai prajuokinai!):)

    Nesiplėsiu .. kam per riebu, kam kmynų per daug, o kam per daug mėtų...? :)

    Tokiam duonos bakanui, kmynų tikrai nebuvo per daug ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Recepte parasyta, jog reikia raugo. gavai ji is kur nors ar pats pasidarei? savo rauga parsiveziau is Bostono (no joke) :) sake, kad sudetinga pagaminti rauga...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Duonos raugą ir draugo gavau - magaryčių :) Oi tikrai nesudėtinga, galėsiu brūkštelti ;)

      Panaikinti
  14. O teslos minkyti nereikia, uztenka tik saukstu ismaisyti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Nijole, tešlso minkyti nereikia, pakanka gerai su šaukštu išmaišyti. :)

      Panaikinti
    2. Na, o jei kepame pirmą kartą, tai to raugo reiktų pasigaminti iš anksto. Jis tikriausiai gaminamas, kaip ir pati duona, tuo pačiu receptu? Kaip jo pasigaminti tris šaukštus?;) Ir kiek laiko jį brandinti, kad ta tešla būtų vadinama raugu?

      Panaikinti
    3. Čia pridedu ne vieną nuorodą, tikiuosi padės: http://www.duonkepis.lt/2010/01/ruginiu-miltu-raugas/
      http://www.malsena.lt/lt/receptai/juoda-duona/raugas

      Panaikinti