2011 m. rugpjūčio 1 d., pirmadienis

Špinatų vyniotinis

Pačią patiekalo idėją radau ne viename serbų kulinariniame bloge, vieni gamina vyniotinius, kiti biskvitus, dar kiti biskvitinius sumuštinukus - užkandžius, na o man šį kartą pakaks ir vyniotinį pasidaryti. Šis skonis tikrai primena Balkanų kraštų virtuvės ypatumus, kadangi ten labai dominuoja varškės tipo sūriai įvairiuose patiekaluose, todėl tas sūrumas gali ne visiems patikti, ar bent jau ne iš pirmo karto.

Paruošimo laikas: vyniotinis 1,5 val.; patiekimas - kitą dieną.
Porcijų kiekis: 6 - 8 žmonėms.

Ingredientai vyniotiniui:
500 g blanširuotų špinatų arba 1 kg šv. špinatų (šviežius špinatus apvirti, kol suminkštės, o tada palikti per naktį šaldytuve, kad vanduo nuvarvėtų)
- 100 g sviesto
- 100 ml pieno
-  100 g miltų
- 4 kiaušiniai
- 1 česnako skiltelė (nebūtinai) ir druskos

 Špinatus susmulkinti blenderyje. Labai įkaitintoje keptuvėje sudėti sviestą (tegul jis ištirpsta, bet ne pradeda ruduoti), susmulkintus špinatus, miltus ir pieną ir patroškinti kelias minutes, kol viskas gražiai susijungs į vieną masę, tada ugnį sumažinti iki minimumo ir po kelių minučių išjungti. Tuomet sudėti išspaustą česnaką (nebandžiau česnako kartu su sviestu pačioje pradžioje kepint, nes pabijojau, jog česnakas gali dominuoti, todėl...) ir druską. Kiaušinio baltymą atskirti nuo trynio ir atskirai išplakti - baltymus iki standumo, o trynius tiesiog paprastai. Išplaktus trynius sudėti į  špinatų masę - smagiai pamaišyti, o tada atsargiai į špinatų masę įmaišyti standžiai išplaktus baltymus. Gilioje skardoje (bent jau aš tokią naudojau) ištiesti kepimo popierių, ištepti sviestu ir sukrėsti visą špinatų masę ir pasiskirstyti tolygiai po skardą. Kepti +200 С įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., tačiau siūlyčiau čia būti budriems, nes orkaitė orkaitei nelygi, tolygiai karts nuo karto tikrinkite mediniu smeigtuku - kai įsmeigsite smeigtuką į biskvitą ir jis bus neaplipęs tešlos gabaliukais, tuomet biskvitas jau bus iškepęs. Kai tik išimsite iš orkaitės špinatų biskvitą, tuoj pat su visu kepimo popieriu suvyniokite į vyniotinio formą ir uždėkite virtuviniu rankšluosčiu - kaip supratau, šitas žingsnis labai svarbus. Būsiu atviras, nežinau kodėl reikia taip daryt, todėl aš taip dariau [:-p Tikiu, jog užkietėję biskvitų kepėjai tikrai žino, kodėl taip reikia daryti, o gal čia tiesiog koks nors prietaras, kad ir kaip ten bebūtų, man jis tinka!




 Vyniotinio įdaras:
  • 200 g Feta sūrio, nors manau tiktų Brinza ar panašaus tipo sūris
  • 100 g smulkiai supjaustytas karštai/šaltai rūkytas kumpis (virtas kumpis netinka, o dėl vytinto nežinau....)
  • 3 kietai virti kiaušinių tryniai  (baltymų nereikia)
  • 180 g grietinės (20% - 25% riebumo)
Į atskirą indą sudėti Feta sūrį, kiaušinių trynius ir grietinę - viską su šakute smulkiai sutraiškyti - išmaišyti. Į įdarą sudėti smulkiai pjaustytą kumpį ir dar kartą gerai viską išmaišyti.

Kol špinatų biskvitas dar neataušo, jį reikia išvynioti ir nuimti kepimo popierių, o ant vidinės biskvito pusės sudėti ir paskirstyti tolygiai įdarą, suvynioti atgal ir visą vyniotinį įvynioti į foliją, visus kraštus gerai ir sandariai užlankstyti. Palikti šaldytuve per naktį, tam kad sustingtų.

 Dabar pridedu tą variantą, kurį dariau, tačiau ateityje mielai pakeisiu kumpį ir vietoj jo naudosiu sūdytą lašišą, svogūnų laiškus ir šv. krapus. Šiuo receptu nustebinsit net ir įnoringiausius svečius, tad Bon appetit!


P.S.: geriau dėti plonesnį sluoksnį įdaro, nes kitaip jis persigers per biskvitą, kaip kad man šį kartą, skaniau kai biskvitas sausesnis išlieka, o gal ir čia yra koks triukas, tad mielai priimsiu bet kokią pastabą ar patarimą! ;)

4 komentarai:

  1. Ir aš labai labai panašų daiktą nusižiūrėjau vienam žurnaliuke kurį iš Latvijos parsigabenau:))
    Tik įdaras ten kiek kitoks. Geeeras šitas vyniotinis turėtų būt. Ir dar spalva kokia!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Renata, dėkui! Tikrai spalva, skonis ir bendras vaizdas stebina akis, atrodo, jog negali atsižiūrėti :) Būtinai pranešk, kai pagaminsi! Kaip jau sakiau, sekantį vyniotinio įdarą darysiu (vietoj kumpio) su svogūnų laiškais, krapais ir lašiša - manau bus puiku ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mindaugai, turiu atvirai pasakyti. Tavo pyragas atrodo kaip ŠŪDŲ krūva!!! Esu pasišlykštėjusi, kad tokį išgamą vadinate maistu. Tai yra nedovanotina ir neadekvatu. Atsiprašau už grubokus žodžius, bet pyrago vidurys primena išangę ir tikrai niekam nelinkėčiau jos paragauti, nenorėčiau, kad ateityje mano vaikai jį matytų, todėl vardan kitų, kurie gali užtikti jūsų blogą, prašau, NE ,REIKALAUJU, išimti šį žeidžiantį receptą. Sekmės jūsų kulinarinėse paieškose.
    SPS

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai ačiū už šį receptą. Turiu daug šaldytų špinatų ir jau nebesugalvojau kaip juos dar valgyt ir radau šį receptą. Išbandžiau, labai skanu.

    AtsakytiPanaikinti